360 graden checklist voor bruiloft of houwerij
7 maart 2019

Willen jullie de liefde vieren maar weten jullie nog niet precies hoe en waar te beginnen? Geen probleem, deze blog helpt je stap voor stap tot de kern te komen.

Steeds meer stellen die de liefde willen vieren denken daar bewuster over na. Welke vorm past bij ons en hoe gaan we dat dan vieren. De vorm en de manier van vieren staan los van elkaar, je kunt daar je eigen draai aan geven. Als je weet voor welke vorm je kiest en hoe je het wilt vieren, is het vervolgens fijn om een leidraad te hebben wat er allemaal bij komt kijken. Verderop in deze blog vind je een uitgebreide checklist.

Maar laten we bij het begin beginnen.

1 - ​SAMENLEVINGSCONTRACT, GEREGISTREERD PARTNERSCHAP, TROUWEN

Heb je een relatie en kies je ervoor om samen verder door het leven te gaan, dan kun je dat op verschillende manieren voor de wet vastleggen.

Samenlevingscontract
Samen wonen met je partner kan van de ene op de andere dag, zonder iets officieel te regelen. De wet heeft voor samenwoners niets geregeld. Wil je toch iets vastleggen, dan kan dit met een samenlevings­contract. Meestal kies je voor zo’n contract op het moment dat je samen een huis koopt.

Wat is het verschil tussen een samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap of een huwelijk?

 • Als jullie samenwonen, is uw relatie niet officieel vastgelegd. Er gelden geen rechten en plichten.
 • Fiscaal partnerschap en het krijgen van een partner­pensioen moet u zelf regelen.
 • Als u samen kinderen krijgt, heeft alleen de biologische moeder automatisch het gezag.
 • Er is geen gemeenschap van goederen en er is ook niets geregeld als u uit elkaar gaat. Behalve onderhoudsplicht voor uw gezamenlijke kinderen.
 • Bij het overlijden van een van de partners is de andere partner geen erfgenaam. De gezamenlijke bezittingen worden gelijk verdeeld onder de partner die achterblijft en de familie van de overleden partner.

Geregistreerd partnerschap / huwelijk
Wil je als partners meer zaken wettelijk vastleggen, dan kun je kiezen voor een geregistreerd partnerschap of huwelijk. Een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde als een huwelijk, toch zijn er belangrijke verschillen.

Overeenkomsten geregistreerd partnerschap en huwelijk:

 • Je moet ook eerst digitaal of persoonlijk aangifte doen bij de gemeente.
 • Vervolgens onderteken je op het gemeentehuis in het bijzijn van getuigen een verklaring.
 • Bij een huwelijk en geregistreerd partnerschap hebben jullie een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Onder andere een onderhoudsplicht en erfrecht.
 • En als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, mag je de achternaam van je partner gebruiken.

Verschillen geregistreerd partnerschap en huwelijk:

 • Je hoeft elkaar niet het jawoord te geven.
 • Je kunt het geregistreerde partnerschap beëindigen bij een notaris of advocaat. Als er minderjarige kinderen in het spel zijn of als je het niet met elkaar eens bent, moet je net zoals bij een huwelijk naar de rechter.
 • Een geregistreerd partnerschap kun je omzetten naar een huwelijk. Een huwelijk kan niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap.
 • Een geregistreerd partnerschap wordt in andere landen niet altijd erkend of er gelden andere regels.
 • Bij een geregistreerd partnerschap heb je sinds 1 januari 2018 de keuze om jullie partnerschapsvoorwaarden vast te leggen, als je dat niet doet kies je automatisch voor een geregistreerd partnerschap met beperkte gemeenschap van goederen.

BRON: Notaris.nl

Waar het in het kort op neer komt is dat bij geregistreerd partnerschap en het huwelijk een aantal dingen automatisch geregeld zijn. Dit voorkomt extra regelwerk, maar zorgt er ook voor dat veel stellen niet precies weten waar ze JA op zeggen.

Als jullie niet kiezen voor geregistreerd partnerschap of een huwelijk, dan is het alsnog mogelijk om dingen die voor jullie belangrijk zijn in de vorm van een samenlevingscontract of testament vast te laten leggen. Zorg dus dat je vooraf goed weet welke vorm het beste bij jullie past. Op de korte termijn, maar ook voor de lange termijn. 


2 - HOUWERIJ

Waar het bij een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap en huwelijk draait om de wettelijke kant van het samen zijn, gaat het bij een Houwerij om de emotionele kant van het samen zijn. Een Houwerij is een feest om de liefde te vieren. Bij een Houwerij verklaar je de liefde aan elkaar in plaats van aan de wet. Je legt hierbij dus ook niets voor de wet vast, tenzij je hier expliciet voor kiest.

In tegenstelling tot een trouwerij heeft een Houwerij geen vast format. Je bent vrij om je eigen waarden en beloftes te bepalen en je bent niet gebonden aan bepaalde regels. Een Houwerij is er voor iedereen die de liefde wil vieren, anders dan anders en op hun eigen manier.

Je hebt allang geen trouwerij meer nodig om een bijzonder mooie dag te hebben. Je kunt ook een feest ter ere van jullie liefde geven, door middel van een Houwerij. Hierbij sta je bewust stil wat voor jullie belangrijk is en kun je dat naar elkaar uitspreken.

Hoe werkt een Houwerij?
Wonen jullie al een tijdje samen? Zijn er kinderen in het spel of niet? Ben je al een keer getrouwd geweest en wil je het nu anders vieren? Willen jullie je geregistreerd partnerschap of jubileum bezegelen met een dag om nooit te vergeten? Of wil je simpelweg met iedereen vieren dat je van elkaar houdt? Bij iedere situatie past een Houwerij.

Bij Houwerij staan mensen stil bij wat zij belangrijk vinden op een manier die bij hen past. Het vieren van de liefde verdient de aandacht, daar wil je iets eigens van maken. Iedere Houwerij is anders, omdat ieder stel anders is. Op basis van persoonlijke wensen en ideeën krijgt iedere Houwerij vorm. Kenmerkend zijn de unieke elementen en details. Een Houwerij kan een totaal concept zijn voor de hele dag inclusief de ceremonie. Of alleen een ceremonie op maat.

3 - CHECKLIST BRUILOFT OF HOUWERIJ

Hoe jullie de liefde voor elkaar vastleggen kan dus op verschillende manieren. Vaak is het niet de manier van vastleggen, maar de vorm van de viering die bepaalt hoe de organisatie ervan verloopt.

De checklist voor een bruiloft of Houwerij kan zo uitgebreid zijn als je zelf wilt. Willen jullie een dag met alles erop en eraan dan is de checklist uitgebreider dan wanneer je alleen kiest voor een mooi feest met daarvoor een persoonlijke ceremonie.

Je kunt ervoor kiezen zelf de regie te houden of een professional in de arm te nemen. Deze persoon helpt je bij het nadenken over alle onderdelen die bij een bruiloft of houwerij komen kijken. Denk aan; het opstellen van een begroting en het onderhandelen met leveranciers, het bewaken van de planning en het ontzorgen op de dag. Dit kan een hoop zorgen wegnemen. Daarnaast hoef je er geen bekenden mee op te zadelen die veel liever, net als jij, van deze dag genieten.

Onderstaande checklist geeft je inzicht in welke onderdelen allemaal bij een bruiloft of houwerij komen kijken. Het kan jullie helpen een eerste budget op te stellen. De kopjes geven de verschillende onderdelen aan waaronder verschillende acties vallen. Alles is los benoemd zodat je het zelf makkelijk kunt kopiëren en plakken in een voor jullie leesbaar document. Jullie eerste stap in de voorbereiding!

1. Voorbereiding
- Welke manier van Liefde Vieren past bij jullie? Laat je zo nodig informeren door bijv. een notaris
- Denk na over een voorkeur voor periode, datum en locatie
- Schrijf globaal de tijdsplanning van de dag uit
- Begin met het opstellen van een gastenlijst
- Stel alvast een budget op of stel een maximumbedrag vast

2. Communicatie
- Gastenlijst opstellen
- ‘Save the date’ uitsturen
- Website of uitnodiging opmaken, drukken en versturen
- Mailings naar de gasten, denk aan specifieke informatie over locatie, vervoer, catering
- Reageren op aanmeldingen/ afmeldingen/ vragen
- Bedankjes voor de gasten

3. Locatie
- Bekijk meerdere locaties (locatie en datum hebben invloed op elkaar dus bepaal welke het zwaarste weegt)
- Locatiehuur + eventuele opbouw en afbouw uren die berekend worden
- Locatiemanager (per uur/ per dag)
- Technische assistentie vanuit locatie (per uur/ per dag)
- Schoonmaak - na opbouw, tussentijdse schoonmaak, eindschoonmaak
- Verwarming/ airco
- Opslagruimte voor cadeaus en eventueel spullen die al eerder op locatie bezorgd worden
- Parkeerkosten/ uitrijdkaarten / parkeerwacht.
- Toiletdame

4. Programma
- Planning van de dag, denk aan: ontvangst, ceremonie, opening, lunch, diner, feest
- Informeer alvast naar muziek/ entertainment/ extra optredens van andere artiesten
- Speeches
- Persoonlijke beloftes naar elkaar

5. Aankleding
- Maak zelf een moodboard voor aankleding/ thema/ bloemen of laat een decoratievoorstel maken
- Inhuur extra meubilair, mocht de locatie niet de juiste stijl of te kort hebben
- Opslag, transport, opbouw en plaatsing
- Decoratie: groendecoratie, bloemen, wanden, artwork
- Branding: vormgeving, drukwerk, banners, viltjes, blow-ups, stickers
- Signing: parking, garderobe, toiletten, rookruimte, tafel placering, menukaarten

6. Techniek
- Licht, geluid, audio
- Podium, DJ booth, dansvloer
- Technische wensen van artiesten
- Portofoons
- Afhankelijk van locatie: aggregaat, nooduitgang bordjes, vergunningen, bekabeling, etc.
- Technische crew en transport

7. Catering
- Bespreek jullie catering wensen en de catering mogelijkheden
- Cateringarrangement: ontvangst, snacks, taart, lunch, borrel, diner, feest
- Materiaal, personeel en transport
- Crewcatering voor o.a. artiesten
- Overige: tastings, kleding catering medewerkers, mastiek, tafeldecoratie

8. Foto & video
- Denk na over de stijl van foto/ video die bij jullie past en plaats eventueel al opties op fotografen.
- Videoregistratie/ Aftermovie. incl. muziek, reiskosten, beeldbewerking, online delen.
- Fotograaf. incl. reiskosten, beeldbewerking, online delen.

9. Om het helemaal af te maken
- Ringen of iets anders moois
- Dé perfecte outfit
- Vervoer, bijzonder of gewoon op de fiets
- Overnachting voor jezelf en/of gasten
- Vakantie om na te genieten
- Give- aways/ Goodiebags/ Cadeau's
- Vergunningen/ Verzekeringen/ Schade
- Onvoorzien

10. Zelf doen of uitbesteden
- Conceptvorming
- Opstellen budget en onderhandelen met leveranciers
- Inkoop van de leveranciers en afhandeling facturen
- Planning en organisatie
- Contact met alle betrokken partijen
- Draaiboek opstellen en afstemmen met leveranciers
- Uitvoer op de dag
- Op- en afbouw
- Extra assistentie op de dag/ voortraject
- Productionele kosten: reis-/parkeerkosten, lunches, drukwerk etc.

4 - DE PROFESSIONAL HELPT

Als geen ander weet een professionele wedddinglanner of houwerijplanner hoeveel werk er bij de organisatie van een bruiloft of Houwerij bij komt kijken. En hoe belangrijk details zijn. Vaak krijgen stellen gaandeweg het proces een goed beeld van wat ze willen, maar alles zelf doen is niet nodig.

Aan de verschillende onderdelen en acties uit de checklist is ook een planning gekoppeld. Vaak hebben de keuzes die je maakt invloed op elkaar en is het belangrijk om daarin een een bepaalde volgorde te hanteren. Zo is het van belang om op alle hoofdlijnen overeenstemming te hebben met de locatie voordat je de datum en plaats communiceert naar je gasten. Ook is het belangrijk om een globale planning van de dag te hebben zodat je artiesten, fotograaf en andere leveranciers voor een bepaald tijdslot in optie kunt zetten.

Een professional kan helpen om alles op tijd te regelen zodat je krijgt wat je in je hoofd hebt, en voorkomt dat er onverwachts iets niet meer mogelijk is. Het meeste waar voor je geld krijg je als je een professional vroegtijdig inschakelt. Diegene kan vanaf het begin ervoor zorgen dat er geld wordt bespaard waar mogelijk en zorgt voor onnodig dubbel werk door een gedegen planning te hanteren.

​Bij de onderdelen vermeld bij punt 10 kun je de kennis en kunde van een professional vaak goed gebruiken. Diegene heeft vaker met dit bijltje gehakt, weet welke wegen te bewandelen, welke prijzen marktconform zijn en is bovendien sneller in het opstellen van bepaalde zaken. Het is tenslotte een vak.

Probeer een inschatting te maken van de onderdelen die je zelf leuk vindt om op te pakken, waar je de tijd voor hebt en energie uithaalt. En onderstreep welke onderdelen je moeilijk vindt of waar je bijvoorbeeld minder verstand van hebt.

Natuurlijk kan een ceremoniemeester ook veel werk uit handen nemen, maar dat is vaak op aansturing van jullie. Het is juist fijn om de regie soms uit handen te kunnen geven en te kunnen varen op andermans kennis. Juist omdat het zo’n belangrijke dag is waarbij je wilt dat alles klopt.

Door een goede begeleiding van een professional houd je plezier in de voorbereidingen van jullie droomdag.
Wanneer het goed is voorbereid kun je op de dag zelf des te meer loslaten en genieten!


Geïnteresseerd in een zorgeloze en persoonlijke Houwerij? Neem dan contact met mij op voor een gratis intakegesprek.

Wil je direct aan de slag met de 10 onderdelen checklist? Download hier de bijbehorende 6 stappen planning.

Vera Kurpershoek

06 - 47 258 553
info@houwerij.nl
KvK-nummer: 61154946

Algemene voorwaarden

Houwerij.nl een idee van vera kurpershoek - 2015