HÉT GEHEIM VAN EEN GOEDE LIEFDESRELATIE IS EIGENLIJK HEEL SIMPEL!
6 AUGUSTUS 2019

We zijn ons vandaag de dag bewuster van wat we wél en vooral niet willen in een relatie, en in veel gevallen krijgen we dat ook voor elkaar. Ons leven wordt maakbaarder, dat geloven we tenminste, en daar handelen we ook naar. Dat geldt ook voor onze relaties. We weten wat we hebben, maar ook wat we missen. En voor dat laatste worden we steeds gevoeliger. Terwijl koesteren wat er is en daar meer aandacht aan besteden vaak bevredigender is dan zoeken naar iets wat je niet hebt.

Hoe weerbaar is jouw relatie? En wat is hét geheim van een goede liefdesrelatie? In deze blog vind je een handige liefdestest om je relatie onder de loep te nemen, tips van dé relatietherapeute Esther Perel, en laat het je stil staan bij je eigen vermogen om verantwoordelijkheid te nemen. Want eigenlijk is het geheim van een goede liefdesrelatie heel simpel. Zoals Harry Jekkers ooit zo mooi omschreef: “Wie van zichzelf houdt, die geeft pas echt iets kostbaars weg als ie ik hou van jou tegen een ander zegt.”

1 - WAT VERSTAAN WE NU ONDER EEN LIEFDESRELATIE

De meesten van ons streven ernaar om een liefdesrelatie te hebben. Gewoon omdat verliefd zijn en houden van fijn is. Het beeld dat we hebben van een liefdesrelatie is dat het fijn is om verbondenheid, veiligheid, liefde en seksualiteit bij iemand te voelen. Het gevoel dat alles er is en je er niet op uit hoeft om het te krijgen.

Je zoekt naar iemand die bij je past. Zo zijn liefdespartners naast dat ze in veel opzichten gelijk zijn aan elkaar, ook aanvullend aan elkaar. Samen zijn jullie uitgerust om allerlei problemen die op je afkomen het hoofd te bieden. Doordat je als geliefden de problemen samen overwint, creëer je vertrouwen, hecht je je aan elkaar en vorm je een eenheid.

Jullie eigen manier van denken maakt dat je elkaar aanvult, maar ook dat je soms strijd hebt. 

Voordat je in een relatie stapt heb je namelijk beiden je eigen verwachtingen, wensen en dromen. Die neem je mee in de relatie en daar maak je als het goed is gezamenlijke dromen van. Zoals samen rijk worden of kinderen krijgen of de hele wereld zien of een prachtige carrière ontwikkelen. Binnen een veilige hechte relatie kunnen jullie op een beschermde manier werken aan je verlangens en dromen.

Als er in een relatie geen gedeelde verlangens en dromen zijn, is er weinig om naar toe te werken. Samen dromen en verlangen, voor jezelf en voor jullie beiden is nodig om de relatie een doel en richting te geven en het samenzijn te verdiepen. Als er geen gezamenlijk doel of richting is, wordt de liefdesrelatie een vriendschappelijke of zakelijke verbinding en ontstaat er na verloop van tijd bij één van de partners of beiden een gemis.

Dus help elkaar ontwikkelen en groeien. Droom samen.

2 - DOE DE LIEFDESTEST

Het is dus belangrijk om samen te dromen en doelen te hebben, maar dat doen we lang niet allemaal en altijd. Vaak denken we vanuit onze eigen verlangens en dromen en zitten we vast in onze eigen patronen. Dan is het goed om even afstand te nemen, om te beschouwen wat er is.

Hoe is het gesteld met jouw liefdesrelatie?

Onderstaande 23 vragen helpen je om te achterhalen wat er al goed gaat en waar werk aan de winkel is.

 1. M’n partner en ik hebben regelmatig plezier en kunnen met elkaar lachen. Ja / Soms / Nee
 2. We kussen en knuffelen elkaar regelmatig? Ja / Soms / Nee
 3. Ik ben eerlijk tegen mijn partner over wat ik voel en vind. Ja / Soms / Nee
 4. Ik lig regelmatig wakker van mijn relatie. Ja / Soms / Nee
 5. Ik vind mijn partner aantrekkelijk. Ja / Soms / Nee
 6. Ik vertrouw mijn partner. Ja / Soms / Nee
 7. Mijn partner steunt me in de dingen die ik doe. Ja / Soms / Nee
 8. Ik kan bij mijn partner mijzelf zijn en voel me daarin ook gerespecteerd. Ja / Soms / Nee
 9. Ik geef meer aandacht aan anderen dan aan mijn partner. Ja / Soms / Nee
 10. Er is hartstocht tussen ons. Ja / Soms / Nee
 11. Mijn partner probeert echt naar me te luisteren. Ja / Soms / Nee
 12. Tegenslagen brengen mij en mijn partner dichter bij elkaar. Ja / Soms / Nee
 13. Als ik opnieuw mag kiezen, kies ik weer voor mijn partner als geliefde. Ja / Soms / Nee
 14. Ik en m’n partner hebben dezelfde normen en waarden. Ja / Soms / Nee
 15. Mijn partner voldoet aan veel van mijn verwachtingen. Ja / Soms / Nee
 16. Ik ken de wensen en verlangens van mijn partner. Ja / Soms / Nee
 17. Mijn partner vindt mij boeiend. Ja / Soms / Nee
 18. Ik vind dat mijn partner en ik goed kunnen praten. Ja / Soms / Nee
 19. Mijn partner vind mij aantrekkelijk. Ja / Soms / Nee
 20. Ik droom er wel eens van om weer single te zijn. Ja / Soms / Nee
 21. Ik heb meestal gelijk in discussies. Ja / Soms / Nee
 22. Mijn partner is mijn beste vriend(in)? Ja / Soms / Nee
 23. Mijn partner haalt het beste in mij naar boven. Ja / Soms / Nee

Na het doen van deze test kun je zelf analyseren op welke onderdelen je minder tevreden bent. Vragen die je met NEE hebt beantwoord vereisen aandacht. Het gras is niet altijd groen, het verdient aandacht. Alles wat je aandacht geeft groeit.

En niet alleen jij, maar ook je partner zal dingen hebben die beter kunnen. Het is daarom belangrijk om er samen over te praten. Niet aan het einde van een lange werkdag als er ook nog gekookt moet worden, maar op een moment dat je oog hebt voor elkaar en de rust hebt om te luisteren.

Plan een moment samen, ga uit eten of kook thuis uitgebreid als de kinderen op bed liggen. Tijdens zo’n moment van aandacht voor elkaar kun je bespreken waar je aan wilt werken.

3 - ZES TIPS VOOR EEN GOEDE RELATIE

Uit de test komen ongetwijfeld punten die aandacht verdienen, en dat is normaal. Je bent twee verschillende persoonlijkheden die met elkaar leven. Je houdt van elkaar, maar toch sluipt het er in. En niet alleen bij jou. Er is misschien geen ruzie, maar er zijn wel irritaties. Je zou je geliefde echt niet willen missen, maar het sprankelt niet meer.

Hieronder vind je zes tips voor een goede liefdesrelatie. Waarbij communicatie eigenlijk altijd de sleutel tot succes is.

1. Stel je open voor elkaar
Kijk met een open blik, zonder oordeel en maak contact. Bedenk dat iedereen gelijk heeft, vanuit zijn of haar oogpunt gezien. Luister actief en laat je geliefde weten dat je hem of haar gehoord en begrepen hebt.
“Ik hoor wat je zegt en ik begrijp dat je je daarom verdrietig voelt.” “Ik zie wat het met je doet. Dat maakt mij ook blij.”

2. Toon verantwoordelijkheid
Neem verantwoording voor jouw aandeel. Het is makkelijk om je te focussen op wat een ander verkeerd doet of wat je mist aan je partner. Denk eens: wat kun jíj veranderen om jullie leven samen leuker te maken? Neem je partner mee die brug op. Dan komt hij vanzelf jouw kant op. Dus, kijk je geliefde ’s ochtends bij het wakker worden eens aan en vraag: “Wat kan ik vandaag voor je doen?” Een geweldige opening van de dag.

3. Voed je relatie
Jullie hebben los van elkaar vaak een druk leven. Probeer alle apparaten eens uit te zetten, want wel of geen tijd voor elkaar hebben is ook een keuze. Stem weer op elkaar af door met elkaar te praten met echte aandacht. Elkaar ook te bevragen naar wat onder de oppervlakte ligt. Vraag bijvoorbeeld eens “Ben je nog gelukkig op je werk?” in plaats van “Hoe was het op je werk?

4. Wees de partner die je zelf wenst
Gedraag je zoals jij zelf behandeld zou willen worden. Wil je dat de ander jou iets geeft, wees dan gevend. Wil je dat de ander niet over je oordeelt, oordeel dan niet over hem of haar. Wil je dat de ander je ziet, zie hem of haar dan.

​5. Vergeet de seksualiteit niet
Seks, intimiteit en verbinding zijn onderdeel van de relatie. Wil je op het gebied van seksualiteit een inspirerende partner zijn en blijven, dan is het belangrijk dat je je eigen seksuele gevoelens en fantasieën zonder oordeel accepteert en ze eerlijk uit; zo schep je ook voor de ander veiligheid om zichzelf te zijn op dit gebied, zonder angst om veroordeeld of afgewezen te worden.

6. Toch een affaire?
Het kan voorkomen dat je verliefd wordt of dat het verder gaat en er een affaire is. Zorg dat je zo snel mogelijk open bent over je gevoelens. Maak je partner deelgenoot van wat er in je omgaat, waar je mee worstelt en wat je wilt. Praat over wat er is gebeurd, over de pijn die dat geeft, maar kijk ook naar de toekomst. Wie zijn wij en wat willen we?

​BRON: Nouveau & Happinez

4 - LIEFDESCOACH ESTHER PEREL

Niet alles kun je zelf oplossen en dat hoeft ook niet. Evalueer je relatie en accepteer wat het nodig heeft. Nog te vaak wordt relatietherapie als een taboe gezien terwijl het heel veel schade kan voorkomen en verhelpen. Zie het als een jaarlijkse keuring. Bij ieder contract dat je in het dagelijks leven afsluit krijg je een onderhoudsplan of jaarlijkse controle, waarom dan niet voor je relatie. Iets wat je zoveel waard is.

Esther Perel is zo’n relatietherapeute. Afgelopen zomer was zij te gast bij Zomergasten. Haar podcasts zijn een enorm succes. Perel bood koppels een gratis relatietherapie-sessie aan als ze de opnames daarvan mocht gebruiken. Deze podcasts, waarin je je als een vlieg op de muur waant van de sessie waarbij alleen de herkenbare kenmerken van de koppels zijn gecensureerd, geven enorm veel inzicht in je eigen relatie. Een aanrader voor iedereen.

Voor via Esther Perel nog niet kent, een 5 minuten samenvatting van het interview bij Zomergasten. De moeite waard!

5 - ​HOUDEN VAN

​Niemand kan vooruit kijken, we weten alleen hoe we ons op dit moment voelen. We weten niet of we voor altijd gelukkig blijven met onze liefdespartner, maar we kunnen wel de intentie uitspreken nog lang van elkaar te willen blijven houden. Vanuit die gedachte is de Houwerij opgezet.

Een Houwerij is een feest om de liefde te vieren. Hier en nu, in klein gezelschap of ten overstaan van familie en vrienden. Proostend op de toekomst om in vrijheid van elkaar te blijven houden. Ieder met zijn eigen beloftes en voorwaarden.

Als je vanuit vrijheid je aan elkaar verbindt is de kracht ervan veel sterker.


Geïnteresseerd in een zorgeloze en persoonlijke Houwerij? Neem dan contact met mij op voor een gratis intakegesprek.

Meer horen van Esther Perel over lange termijn relaties? Bekijk dan haar TedTalk “Het geheim van verlangen in een lange termijn relatie”.

Vera Kurpershoek

06 - 47 258 553
info@houwerij.nl
KvK-nummer: 61154946

Algemene voorwaarden

Houwerij.nl een idee van vera kurpershoek - 2015

>